Druivenjam

Druivenjam

1 kilo druiven

Glazen potjes, uitgekookt

500 gr geleisuiker speciaal óf 1 kilo geleisuiker. (Zie verpakking geleisuiker, en of je het graag zoeter wilt kun je meer toevoegen)

Druiven van het steeltje halen en een paar keer goed wassen in water. Zout erbij voor evt vliegjes of spinnetjes die er nog tussen zitten en boven komen. Goed laten uitlekken

Dan in een pan, 10 minuten zacht koken, fijn drukken met een stamper en nog 5 minuten pruttelen.

Gas uit en alles zeven in een zeef. opmeten hoeveel sap je hebt en dan kun je weten hoeveel geleisuiker erbij moet.

Het sap weer in de pan en de geleisuiker erbij. Goed roeren tot het suiker opgelost is. Nog 15 minuten pruttelen.

In de glazen potjes doen en 5 minuten onderste boven zetten en dan weer rechtop. Als het wat afgekoeld is kun je het koel en donker heel erg lang bewaren.

Bramenjam, zelfde voorbereiding als de druiven, alleen deze ga ik niet zeven en blijven de pitjes erin.

Plaats een reactie